torstai 18. heinäkuuta 2013

Aksaviikot

Toinen lomaviikko käytettiin yllättäen tiiviisti aksatreenien merkeissä. Olen harrastellut lajia aina vähän vasemmalla kädellä, koska kisaaminen ei kiinnosta enkä ole erityisen nopea ja hankalat ohjauskuviot tuntuvat – no, hankalilta.

Periaatteena on ollut, niin kauan kun koira tykkää käydään kerran viikossa, miinus tietenkin lomat jne. Vasta Salsan myötä on herännyt pieni ajatus että aksaa voisi treenata vähän useamminkin ja tehdä myös tekniikkaharjotteita ratatreenin lomassa.

Nachon kanssa treenatessa pinna on kyllä pidentynyt, minun siis, ei koiran. Nacho ihan yhtä höyrypää nyt lähes 7-vuotiaana kuin reilun vuoden vanhana kun ekaa kertaa käytiin esteisiin tutustumassa. Nachosta tuli minun harjoituskappale, voisin listata kymmeniä asioita mitä ei kannata seuraavalle koiralle opettaa kuten Nacholle on opetettu. Joitakin virheitä olemme Salsan kanssa onnistuneet korjaamaan. Mutta koirat nyt ovat fyysisiltä ja psyykkisiltä ominaisuuksiltaan niin erilaisia että monessa asiassa ollaan menty taas kantapään kautta.

Viime viikosta tuli siis puolivahingossa aksaviikko. Tiistaina jouduin Salsan vakkarivuorolle ohjaamaan kun F oli kuumeessa. Monta kertaa tuli Nachoa ikävä – mutta ei auttanut, sinä päivänä oli vaan yksi koira käytettävissä  (Nacho vielä lomaili Etelän lämmössä). Treeneissä tehtiin niistoharjoituksia ja sain huomata että koirahan osaa tämän jo. Niisto toimii kivasti rataa lukevalle koiralle hyvin kun esteen voi merkata ja itse edetä radalla. Saan taas opetuksen siitä miten tärkeää on katsoa koiraa. Lopuksi tehtiin välistä vetoja ja takaakiertoja kolmen sarjoissa. Nachon kanssa huiskin vaan käsillä ja juoksen suoraan mutta maksikoiraa pitäisi ehtiä vähän kropalla jarruttaa. Vaan eipä puutteellinen ohjaus paljon Salsaa haitannut, se katsoi vaan että ”ai tämä harjoitus – okei mä meen!” Siinä oli sitten ihan vaan statistin roolissa keskellä kenttää että mitä äsken tapahtui.

Keskiviikko oli koirien ansaittu lepopäivä, ajettiin Hankoon ja käytiin illalla terdellä. Mutta torstai-illaksi ehdittiin taas treeneihin. Salsa vieraili Nacho vakkari-ryhmässä. Ohjelmassa oli ykkösluokan ratatreeniä. Nacholla meni tavalliseen tapaan, muutama töksäys (Nachon keskittyminen herpaantuu ja jää tuijottamaan radan ulkopuolisia asioita). A-esteen alastulo on nyt suurin yksittäinen ongelma, täytyy namittaa sitä siinä vähän että ei loikkisi niin hirveästi, ihan vaan terveyden kannalta. Kepit toimii taas paremmin ja muissa esteissä ei ole suurempia ongelma. Myös putkiulkopuolelta ohjattuna toimii kohtalaisesti. Salsalla oli huono päivä, keskittyminen herpaantui, meni haukkumiseksi ja roiskimiseksi. Lopulta meni ohjaajaltakin hermo, ja koira vietiin hetkeksi jäähylle. Puhuttelun jälkeen parivaljakko sai muutaman ihan hyvän pätkän tehtyä, välipalkkojen kanssa.

Treeneistä jäi vähän huono maku suuhun, ja purimme juttua yhdessä. Järkeilimme että lähes kahden viikon treenitauko aksasta (pois lukien meidän tiistaiset tekniikat) sekä se että olin tehnyt Salsan kanssa niin tiiviisti yhteistyötä edeltävät kuusi päivää aiheutti epävarmuutta. Väsymystäkin saattoi olla takana. Lääkkeeksi minä en enää ohjaa aksakentällä Salsaa ja huolehditaan hyvästä virittelystä ja lepotauoista.


Nacho loppupalkalla 

Ja tietenkin lisää treenitreeniä! Eli vahingosta viisastuneena tai jotain sännättiin perjantaisen lepopäivän jälkeen lauantai-aamuna tekemään ratatreeniä. Valittiin sopivan kiva mutkainen ykkösluokan rata. Keli oli paahtava joten hirveen pitkiä pätkiä ei voinut tehdä, jopa Nacho hakeutui varjoon muutaman kierroksen jälkeen.


 Salsan treenit menivät onneksemme paljon paremmin, tässä yksi nolla rata:
 

 

Aktiivisen viikon lopuksi käytiin tekemässä vielä ihan lyhyet hyppytekniikat sunnuntai-iltana. Molemmat teki samoja harjoituksia, set point – yksittäinen hyppy ja kasvavaa hyppy sarjaa. Nacholla meni korkeelta ja kovaa. Kasvava sarja on sille hyvä kun joutuu vähän miettimään. Pitäisi vaan saada ne ponnarit käyttöön että voisi tehdä tarpeeksi matalilla. Salsa epäröi kasvavaa sarjaa ensin tosi paljon, pelästyin jo että se on kipeä. Sitten otettiin lelu käyttöön ja parin harjoittelukerran jälkeen askeleet piteni nätisti. Vien sen kuitenkin jossain vaiheessa fyssarille, jos siellä vaikka onkin vähän jäykkyyttä kun ollaan paljon treenattu.

Ensimmäinen työviikko jatkuikin sitten haun merkeissä maanantaina ja tiistaina Salsan agility ja pk-tottis (jossa havaitsin jo pientä väsymystä sekä ohjaajalla että koiralla). Keskiviikkona lepuutettiin päätä mutta treenattiin kroppaa juoksulenkillä (! Kyllä, minäkin!) ja torstaina Nachon agility joihin Salsa pääsee taas vierailemaan. Tehtiin tekniikkaa, etenemistä, persjättöjä  - meidän bravuuri Nachon kanssa - pakkovalsseja ja sen sellaista. Tosi kivat treenit mutta koirille raskaat. Kaikki kolme aivosolua joutuivat kovasti törmäilemään toisiinsa. Kroppakin oli koetuksella, Nacho oli vähän jäykkä aamulla, täytyisi viedä sekin fyssarille.

En tiedä mikä ihmeen treenikärpänen meitä on päässyt puremaan mutta tuskin tätä tahtia kovin kauaa vedetään. Viikonloppuna ainakin levätään. Mutta tänään ehkä epiksiin. Raportoin jos on jotain kerrottavaa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti