torstai 22. toukokuuta 2014

Pennuntuoksua!

Kyllä se sitten tapahtui. Pennut syntyivät maanantaina ja tiistain välisenä yönä. Vaikka oli kuinka jännittävää meinasi uni tulla kesken yön - ehkä vähän torkahdinkin. Salsa pysytteli talon toisessa päässä, viimeisessä nurkassa joten annoimme sen olla rauhassa ja siirsimme pentulaatikon sinne. Lopulta Salsa kuitenkin valitsi synnytyspaikaksi toisen huoneen ja vaaleanpunaisen koiranpedin jonka olin saanut työkaverilta.
Ensimmäinen pentu oli suloinen Lilja tyttönen, 370 g. Ensimmäisen pennun syntymä oli todella jännittävää - mielenkiinnolla seurasin miten Salsa varmoin ottein rikkoi pussin, nuoli pennun ja puri napanuoran poikki. Vaistot ovat kyllä ihmeellinen asia.
Seuraava pentu syntyi pian sen jälkeen, myös tyttö, joka nimettiin Lyyliksi, 370g. Tyttöjen väritys on kovin erilainen joten ne erottaa hyvin toisistaan. Melko pian, tunnin sisään saatiin poika, Kosti, 408g. Kosti on kauniin musta, vain pieni piirto ja pieni täplä niskassa. Kolme ensimmäistä pentua syntyivät helposti, Salsa ei juurikaan valittanut. Supistelu jatkui reilun tunnin mutta mitään ei tapahtunut. Anita kokeili ja tunsi pennun pää edellä tulossa. Odotimme vielä tovin mutta supistukset olivat selvästi liian heikkoja että pentu olisi tullut ulos. Salsaa kävelytettiin ja annettiin ihan rauhassa levätä hyvän aikaa mutta pentu ei ottanut syntyäkseen.
Lähdettiin siis Viikin eläinsairaalaan kuuden maissa aamulla. Pennut pakattiin pesuvatiin kuumavesipullojen kanssa. Salsa oli matkalla verrattain rauhallinen, pieniä supistuksia vaan. Hoitaja tutki koiran, sille laitettiin kanyyli ja se ultrattiin. Ultrassa näkyi selvästi yksi pentu ja vahvat sydämenlyönnit. Sekä hoitaja että lääkäri yrittivät saada pentua ulos mutta se oli sen verran kaukana että siitä ei saanut otetta. Onneksi sikiöpussi oli edelleen ehjä ja pennun mahdollisuut vielä hyvät. Salsalle annettiin oksitosiinipiikki ja sitä vähän kävelytettiin. Supisteluja oli mutta ei tarpeeksi ja Anita manasi että leikkaukseen menee. Siinä vaiheessa jo kylmäsi aika paljon, vielä kun väsymys painoi päälle ja työpäiväkin oli alkamassa. Salsa istui pöydän alla ja menin sitä rapsuttelemaan. Samalla tuli voimakas supistus ja kokeilin hännän alta, siellä tuntuikin limainen pussi ja huusin Anitaa apuun. En uskaltanut tarttua pentuun ja avittaa sitä maailmaan. Kun Anita kampesi itsensä pöydän alle pentu oli jo ulkona ja se hoidettiin pontevasti. Potra poika, Hemmoksi nimetty, 430g.
Helpotus oli suuri kun ei tarvinnut leikata. Varmuuden vuoksi Salsa vielä röntgattiin ja pääsimme vihdoin lähtemään kotiin. Lääkäri tarkasti kaikki pennut päällisin puolin, kovin terveiltä ja elinvoimaisilta vaikuttivat.
Rutiinit pikku hiljaa asettuvat uomiinsa, Salsa hoitaa pentuja hyvin. Luonteensa mukaisesti se on hellä ja varovainen, kokeilee miten tässä nyt ollaan ja mikä pennuille parasta. Salsa antaa meidän käsitellä pentuja mutta seuraa kyllä tarkkaavaisena. Hyvin se malttaa syödä, ruokaa on nyt annettu neljä kertaa päivässä ja hyvin nestepitoisena jotta maitoa tulisi hyvin. Anita on vielä apuna päivän verran, sitten alkaa arki. Pentue on ainakin vielä kovin tasainen, aika näyttää mitä niistä tulee. Edessä on jännittävä matka seurata pentujen kehitystä ja minkälaisia niistä tässä seitsemässä viikossa ehtii kehittyä.
Kuvia tulossa pian!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti